Wednesday, January 30, 2013

Hormon Tidak Stabil Punca Jerawat

HORMON PUNCA JERAWAT

Pertumbuhan jerawat pada kulit terutamanya di muka boleh menyebabkan penghidap menjadi kurang berkeyakinan dengan penampilan dirinya sendiri. Namun salah satu punca penyebab jerawat datangnya dari tubuh penghidap itu sendiri. 

Secara umumnya, pertumbuhan jerawat berpunca daripada pengeluaran hormon androgen yang menstimulasikan kelenjar Sebaceous dan menyebabkan kelenjar tersebut membesar atau mengembang. 
Gambarajah Menunjukkan Kulit Mati dan Sebum menyumbat Liang Roma menyebabkan Jerawat
Penghasilan hormon androgen menghasilkan sebum yang menjadikan kulit kita lembut dan kalis air. Sebum yang terkumpul dan tersumbat di dalam liang roma kulit akan dijangkiti bakteria dan menyebabkan jerawat tumbuh. Lebih banyak sebum dihasilkan hormon androgen, lebih banyak jerawat yang akan muncul.

Remaja yang sedang membesar, mengalami ketidakseimbangan hormon, di mana proses ini penting untuk mereka membesar, bertukar kulit dan akil baligh. Oleh itu kita banyak melihat masalah jerawat berlaku dikalangan remaja. Namun begitu orang dewasa tetap berpotensi mengalami ketidak seimbangan hormon, ianya hanyalah sementara dan tidak berlarutan.
 
Antara masalah lain yang turut menyebabkan ketidakseimbangan hormon kepada orang dewasa ialah:
1. Pertumbuhan semula jerawat buat pertama kali setelah sekian lama kulit tidak berjerawat boleh disebabkan oleh PMS, Peri Menopause dan juga Menopause.
2. Kelainan pengeluaran hormon dalam tempoh kehamilan atau sewaktu kitaran menstrual.
3. PCOS ( Polycyctic Ovarian Syndrome ) dimana pesakit mengalami masalah petumbuhan atau keguguran rambut, kulit di sekeliling ketiak atau lipatan-lipatan kulit pada tubuh menjadi lebih gelap, dan kegemukan pada kawasan perut .

PCOS
Selain itu, ketidakseimbangan hormon juga dikaitkan dengan tekanan emosi dan psikologi yang kronik yang boleh dirawat dengan beberapa kaedah. Bagi orang dewasa, masalah jerawat disebabkan hormon tidak boleh dirawat dengan hanya membeli ubat-ubat jerawat biasa di farmasi. 

STABILKAN HORMON
 
Gamma Linoleik Acid (GLA) membantu menstabilkan hormon wanita, sekaligus membantu mengurangkan pengeluaran sebum yang menyebabkan jerawat.Disamping itu ia membetulkan kitaran haid, melegakan senggugut dan simptom menopouse etc. Jom baca testimoni orang yang pernah mencuba GLA:


Berminat untuk mendapatkan GLA hubungi: 


 CALL: 019-9821809
   Email: gee.azimah@gmail.com

Like Fb saya DIET Sihat dan SUSU Ibu untuk mendapat DISKAUN HEBAT.
Saya PAKAR PEMAKANAN dan menyediakan Konsultasi Pemakanan PERCUMA untuk Client 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...